Translate

неділю, 4 березня 2012 р.

Blackberry Playbook. Чи варто купувати?


Так вже сталося, що ціна в 200 $ вплинула на моє рішення купити планшет. Після моїх роздумів був обраний Blackberry Playbook, не останню роль зіграв при цьому його розмір. Плюс я не зміг спокійно дивитися на його багатозадачність :)
Швиденько пробіжусь по його технічних характеристиках і якості виготовлення.
Отже, наш корпоративний друг ховає в собі:
- 7 " екран з розширенням 1024x600, зрозуміло, що сенсорний.
- Двох ядерний процесор ARM Cortex A9 (1 ГГц)
- Оперативну пам'ять 1 ГБ ( одразу після завантаження, ОС вже споживає половину )
- 16, 32 чи 64 Гб постійної пам’яті
- Роз'єми microUSB, microHDMI. Останній, як виявилось дуже навіть потрібний.
- Дві камери: фронтальна (3Мп) та тилова (5Мп). Автофокусу немає, проте вміє знімати відео високої якості, що навіть не соромно потім комусь його показати.
- Батарею Li-Pol (5300 мАг). Тримає заряд до біса довго. (біля 7 годин відносно активного використання)
Одним словом, потужності йому більше ніж досить. Йдемо далі.
Виглядає девайс так:


 А ось і задня сторона:


До якості корпусу претензій взагалі ніяких, нічого якіснішого не тримав в руках, це вам не глянцевий Samsung.
Плавно переходимо до програмної складової. Працює планшет під операційною системою   QNX, під якою працюють ядерні реактори, кораблі, літаки і таке інше. Зовсім нещодавно RIM оновив свою ОС до версії 2, до цього наш канадський друг йшов майже рік, і тепер робити його огляд стало менш соромно.

Інтерфейс

Інтерфейс плавний і дуже чутливий (користувачі Apple будуть задоволені), планшет робить все мало не миттєво. Все управління реалізовано на жестах по рамці, яка є сенсорною, що є неймовірно крутою штукою.


Свайп по нижній рамці вгору призведе до появи екрану перемикання запущених програм, свайп по верхній рамці - викличе меню програми, якщо воно передбачене, свайп по боковій  - це аналог комп’ютерного "Alt-Tab". Взагалі то досить важко пояснити все на словах, але це справді дуже крута фіча і подібного я справді не бачив !



Версія Playbook OS 2.0 також принесла з собою можливість створювати папки для програм, а гортати списки програм тепер можна горизонтальним жестом.
Меню налаштувань планшету досить приємне, багато чого можна змінити, не Андроїд звичайно, але жити можна


Одразу згадаю про клавіатуру, я її ненавиджу. Ненавиджу через те, що реалізувати так перемикання розкладок може лише дурень.


Тобто кожен раз, що перемкнутись на іншу мову, потрібно пролистати ввесь список ВСІХ доступних мов клавіатури. А от інакше - ніяк. Української немає і навряд буде.

BB App World

Не поганий, але можна його було реалізувати і краще. Наприклад, забрати гроші після покупки товару протягом хоча б 15 хвилин не можна, або я не знаю як.
З версією ОС 2.0 він став більш інтерактивним


Сильно дратує той факт, що скріншоти додатків в нормальному разширения переглянути не можна, а значить, що при покупці можна натрапити на "кота в мішку". І навіть попередній перегляд програм у веб-версії BB App World не реалізований. Та що там говорити, в веб-версії BB App World взагалі повний "вінігрет" : і програми для телефонів, і для планшетів - знайти щось досить важко.



В BB App World купа шлаку, причому тепер в магазині навіть подібний софт і для Андроїда, тож тепер стало ще веселіше! Той хто говорить, що в Андроїд Маркеті купа програм типу helloworld тепер зрозуміє, що був неправий. Тут реально купа непотребу, до того ж дуже важко здогадатись його призначення.

Бували випадки, що в маркеті для Блакберрі Плейбук представлені андроїд-програми, які сам розробник не викладував і не портував. Так от трапилося з  Dolphin Browser HD


Пошта, календар

Далі, про що хотілося б згадати - це email-клієнт. Цікаво, що при додаванні поштового аккаунта Microsoft Exchange, ОС наказала в обов'язковому порядку поставити пароль на пошту, і при його введенні тепер не дозволяє робити скріншоти.


Як на мене, поштовий клієнт шикарний. Вміє по-суті все і навіть більше: можна, наприклад, писати одночасно декілька листів у вкладках, сортувати листи і т.д.
Відразу ж, після додавання Exchange або Google-аккаунта, підтягнуться події календаря і контакти облікових записів, що досить приємно.


Складно сказати, як так вийшло, що RIM додала такі необхідні речі без малого через рік, після презентації планшета. Це, м'яко кажучи, для компанії має стати прикладом як робити не треба.


Браузер

Браузер дуже навіть нормальний. Все що повинен робити - робить успішно і плавно. Є історія, закладки і вкладки, а в налаштуваннях можна включити інкогніто мод.


Із останнім оновленням він став працювати тільки краще і продуктивність його збільшилася. Свайпом по верхній рамці можна викликати меню вкладок і інших, не менш важливих, опцій.



Мультимедіа

Якщо говорити про музичний плеєрі - то тут все не погано.


З форматів підтримує лише mp3 і wma, a от про існування flac чи ogg в RIM, схоже, не знають. Еквалайзер відсутній, зате плеєр бачить обкладинки альбомів і розуміє utf8. Також можна створювати плейлисти і робити пошук по бібліотеці.


А ось з відео все не так добре, як би хотілося. За запевненням виробника, планшет підтримує H.264, MPEG, WMV, DivX кодеки, але зовсім "не розуміє" MKV-контейнер і не відтворює звук AC3, який мало не стандарт "де факто" в відеофайлах.


Про субтитри теж придеться забути, але для цього можна використовувати Movie SrtPlayer. Що найцікавіше, то ці недоліки тягнуться з першої версії Playbook ОS, але в RIM, мабуть, не дійшли руки до вирішення цього.


Але і є ложка меду в бочці з відео :). Як показала практика, планшет вміє неймовірно добре передавати картинку через HDMI, без єдиних лагів і посмикувань. Причому при підключенні до плазми планшет пропонує максимально можливе розширення, що підтримує пристрій, на який виводитиметься відео. Теж стосується і ігор.



IM-клієнти

Є, єдиний за 7,99 $ IM+. Працює дуже погано, реально баг на багу, та ще й написаний на Adobe AIR. З останнього спливає цікава особливість - через BB Bridge (інтернету від BB-телефону) він не вміє коннектитись, він просто "не бачить" налаштувань тетерінга. Розуміє багато протоколів (Skype, Google Talk, ICQ, MSN і тд) але, виходячи з вищесказаного, це його не рятує. Обіцяють пофіксити все протягом ​​2-х тижнів.

Нещодавно з'явився easyChat. Він розуміє тільки Google Talk. Налаштувань немає, можна тільки включити або виключити звук вхідного повідомлення. Але в ньому, все таки, можна переписуватись з друзями. )



Читання документів

Для читання форматів Майкрософта є Docs to Go, йде безкоштовно з планшетом. З оновленням до ОС 2 став дещо швидшим.



Ось з pdf дещо гірше. Начебто все читає, але крім цього нічого не вміє. RIM, схоже, вирішила, що, наприклад, робити закладки - зовсім не обов'язкова функція і гортати книжки по 400 сторінок користувачам дуже подобається.  Про аналогах pdf-читалок для Playbook я не чув.



Навігація і карти

"Із коробки" йдуть карти Microsoft Bing.  До Playbook OS 2 в мене ніяк не виходило масштабувати місця на карті двома пальцями (мультитач жестом), зараз ніби все норм. Карти досить базового рівня, не Google Maps зовсім.


Пам’ятаю, що досить довго після випуску Плейбука йшли суперечки, чи є в ньому GPS. Перевірити тоді було неможливо, бо нічого не було з програм, щоб то затестити. Тож все таки він є, проте не AGPS, а простий. Як наслідок часу для отримання координат від супутника він потребує більше, часом значно більше.


Android програми

У мене вони дуже погано працюють, може я щось роблю не так ... Сама суть в тому, що додатки від Андроїда під плейбуком виглядають досить вирвиглазно, запускаються довго, часом крешатся. Як на мене, то це ще гірше, ніж запускати Windows програми під Linux за допомогою WINE.

Сам юзаю так тільки Google Maps, там навіть GPS працює! Ось як все це виглядає:



Моя думка, що чим робити андроїд-плеєр краще було б написати щось корисне натівне під платформу. Зате тепер є простір для реклами!


Додатковий софт з BB App World

Для синхронізації з Dropbox я використовую BlueBox. У світлі відсутності толкового софту в BB App World, це досить непогана штука.


Для перекладу я використовую NavitaTranslator. Нормальний такий перекладач, вміє використовувати як MS Bing, так і Google Translate, правда з першим працює якось краще. До його функцій також входить можливість вимови слів.


Для читання і генерації QR-кодів я користуюсь QR Scanner. Важко говорити про функціонал подібних штук...


Увесь описаний софт є безкоштовним.


Ігри

Їх досить багато і багато з них хороші. Не хочу на цьому сильно зупинятися, але вони почали з'являтися як гриби після дощу c релізом Playbook NDK, що й не дивно.




Підсумок

Складно його комусь радити. В ньому звичайно є сенс, але відсутність програм все псує, та й той софт який є, має мінімум налаштувань. До плюсів можна віднести ідейність сенсорної рамки ( я такого ще ніде не зустрічав) , якісний хард, хорошу багатозадачність і вивід картинки на плазму.

Навряд РІМ відмовиться від платформи, бо збирається на неї перевести свої майбутні телефони.

Є сенс його купувати, якщо його ціна 200 $ і Ви готові отримати від планшета не максимум.

Немає коментарів:

Дописати коментар